wp-rocket-logo

Hoe maak ik mijn website sneller?

9 bewezen manieren om de snelheid van een WordPress website drastisch te verbeteren.

Tegenwoordig is de snelheid van een website belangrijker dan ooit.

Niet alleen voor de gebruikerservaring van bezoekers, maar ook voor de ranking in zoekmachines zoals Google. Snellere sites krijgen voorrang op trage websites.

40% van de bezoekers geeft aan dat ze eerder naar een andere website zullen gaan wanneer de website te traag is.

Wanneer we vermoeden dat een website niet optimaal werkt zouden we als eerste de snelheid van de website moeten testen.
Hiervoor zijn diverse goede en gratis online tools beschikbaar.

 

Hieronder vinden we enkele goede online tools om de snelheid van de website te testen.

Pingdom:                    https://tools.pingdom.com

Google:                       https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/

GTmetrics:                  https://gtmetrix.com

Webpagetest:            https://www.webpagetest.org

 

Afbeeldingen optimaliseren

Een andere manier die wij bij Designer Dragonfly fantastisch vinden en zelf gebruiken voor onze websites, is premium plugin service IMAGIFY: https://imagify.io

Vanaf slechts € 5,00 per maand kun je toto wel 1 GB data per maand optimaliseren. Wanneer je geen abonnement wilt of slechts een eenmalig project hebt, zijn er ook uitstekende ‘pay as you go’ opties. Om Imagify te gebruiken installeer je eenvoudig de gratis plugin. Deze vindt je hier: https://wordpress.org/plugins/imagify/. Verifieer vervolgens je account door je API key in te voeren.

Wanneer de plugin is geïnstalleerd en geverifieerd krijg je 3 opties voor de optimalisatie van de afbeeldingen, Normal, Aggressive & Ultra. Om te kijken wat het beste werkt kun je enkele afbeeldingen testen. Zelf gebruiken we ‘Aggrassive’ het meest, waarbij de kwaliteit van de afbeelding nauwelijks achteruit gaat.

Hoe maak ik mijn website sneller?

 

Website Cache

Caching is wat er gebeurt bij een eerste bezoek aan een website. De website laat enkele bestanden achter op de computer van de bezoeker zodat deze niet meer geladen hoeven te worden bij een volgende bezoek. Dit maakt je website direct sneller.

Dezelfde ontwikkelaar van Imagify heeft ook WPRocket.
WPRocket is ook een premium plugin. WPRocket kan de website optimaliseren op het gebied van: afbeeldingen, fonts, DNS, CSS en Javascript.

WORDPRESS SNELLHEID

 

Hosting

Goede hosting is van essentieel belang en maakt een wereld van verschil bij het laden van een website. Een veel voorkomend probleem is de reactietijd van de server van de hostingprovider. De tijd die zit tussen de vraag van een browser en het antwoord van de server (versturen van de juiste afbeeldingen, html-bestanden en stylesheets) noemen we de reactietijd. Hoe sneller de webserver reageert, hoe lager de reactietijd en hoe sneller de webpagina dus laadt.

Er zijn tegenwoordig veel aanbiedingen waarbij hosting al voor een paar euro per maand of zelfs per jaar wordt aangeboden. De server wordt dan gedeeld met zeer veel andere websites. Wanneer onze website dan veel rekenkracht nodig heeft, dan kan deze hier last van hebben en traag laden.

Compressie inschakelen

Gzip is een simpele methode om bestanden van en website te comprimeren en zo bandbreedte te besparen en uiteraard laadtijden te verbeteren.

Gzip zorgt ervoor dat bestanden van je website worden gecomprimeerd tot een ZIP-bestand. Vervolgens pakt de browser van de bezoeker deze bestanden weer uit en laat de content zien.
Deze methode van content versturen van server naar browser is zeer efficient en bespaart veel tijd.

Verminder het aantal plugins

WordPress plugins zijn zeer handig! We kunnen er bijvoorbeeld heel gemakkelijk een contactformulier of een kalender mee toevoegen aan onze website. Er is voor vrijwel elke toepassing een plugin. Het nadeel hiervan is dat men wel erg eenvoudig en dus vaak onnodig plugins installeert. Als er teveel plugins geladen moeten worden, betekent dat dus een langzamere website. Nu zeggen we zeker niet dat je helemaal geen plugins moet gebruiken, maar verwijder wel onnodige en ook niet gebruikte plugins van de website. Hoe meer plugins, hoe meer laadtijd

Verminder het aantal re-directs

Soms, bijvoorbeeld als een URL een nieuwe locatie heeft, click tracking, verbinden van verschillende delen van de website of bij meerdere domeinnamen naar dezelfde website, is het nodig om een browser te verwijzen van de ene URL naar de andere.

Re-directs zorgen voor en extra http verzoek en dus voor extra vertraging.
Hou alleen die re-directs die ook daadwerkelijk nodig zijn en wanneer je geen andere oplossing hebt. Dit zijn de adviezen van Google.

Gebruik een CDN

De gedachte achter een Content Delivery Network (CDN) is dat de bestanden van je website op meerdere plekken op de wereld worden opgeslagen zodat de laadtijd verkort wordt. Wanneer iemand in de Verenigde Staten jouw website bezoekt doet diegene dat via een (Amerikaanse) server in de buurt en niet via een Nederlandse server. Hierbij wordt dus de fysieke afstand verkort. Dit is vooral handig wanneer je met internationale bezoekers te maken hebt.

Schoon je database op

 Database plugin: WP-Optimize

Álle content op je website (teksten, pagina’s, afbeeldingen, commentaar, etc.) wordt opgeslagen in je WordPressdatabase. Elke keer dat een gebruiker bijvoorbeeld een blogartikel wil lezen, wordt dit artikel uit die database opgehaald. Hoe meer (onnodige) ‘rommel’ er in deze database staat, hoe langer er gezocht moet worden.
Alle revisies en auto-backups nemen ook steeds meer ruimte in, evenals (spam)commentaren en andere ongewenste content.

Om de database schoon te houden kunnen we een plugin gebruiken. Met WP-Optimze kunnen we overbodige content zoals oude revisies, backups en spam gemakkelijk verwijderen.

Website snelheid

Thema

Clean Code

Het is belangrijk dat, wanneer we een thema template voor een website kopen, dat we een template kopen met ‘schone code’. Hoe minder onnodige code, hoe sneller de website laadt. Sommige templates hebben een gecompliceerde structuur omdat ze veel, vaak onnodige, functies hebben.

Voor een beginnende WordPress ontwerper kan dit best lastig zijn, maar vaak staat er bij een thema wel dat er sprake is van ‘clean coding’.

 

Voor vrijblijvend advies kunt u ons e-mailen op info@designerdragonfly.nl

Pin It on Pinterest